Webbinarium

Varmt välkommen den 25e september!

Äntligen är det dags för höstens första webbinarium!

25e September
09:00-10:00

Anmäl dig här

Problem med kemiska föroreningar i vatten får alltmer uppmärksamhet. Dessa kemiska föroreningar kommer ut i våra sjöar och vattendrag på flera sätt, till exempel genom dagvatten och renat avloppsvatten, och kan där bli ett problem för vattenlevande organismer. Då en stor del av vårt dricksvatten kommer från ytvatten riskerar dessa kemiska föroreningar också att hamna i vattnet vi dricker.

Det finns en ökande oro angående förekomsten av mikroföroreningar i avloppsvattenutsläpp och recipientvatten, samt i råvatten och behandlat dricksvatten. Föroreningarna förekommer i låga individuella halter i miljön, men varje vatten är en komplex blandning av tusentals ämnen. Denna komplexa blandning kan vara en miljö- eller hälsorisk och kan inte enbart bedömas genom riktad kemisk analys av enstaka kemiska föroreningar.

Effektbaserade metoder i celler, är ett viktigt verktyg för förbättrad övervakning av vattenkvalitet, eftersom vi inte behöver veta vilka ämnen det är vi letar efter. Metoderna möjliggör mätning av den totala effekten från både kända och okända ämnen, såväl som transformationsprodukter, metaboliter och cocktail-effekter.

Under detta webbinarium kommer vi att berätta mer om behovet av effektbaserade metoder och hur de kan användas för att förbättra övervakningen av vattenkvaliteten i både dricks- och avloppsvatten. Vi kommer dessutom att presentera praktiska exempel från tillämpningen av effektbaserade metoder hos dricksvattenproducenter och avloppsreningsverk.